Lääke syömisen ongelmiin

Kaunista huomenta!

Söitkö jo aamupalan? Vai jäikö se kiireessä väliin?

Tai ehkä jätit sen syömättä, jos mielessä huutelee lihomisen pelko.

Olen erittäin pahoillani, jos sinua on joskus kehoitettu jättämään aamun ensimmäinen ateria välistä tai syömään aamulla mahdollisimman vähän, jotta ”ei vaan liho”.

Olen tosi pahoillani, jos tällainen ajatus on päässyt mieleesi pesiytymään, koska kuvio on juurikin päinvastoin.

En ole ikinä, koskaan mistään tai keneltäkään kuullut tai lukenut (en naistenlehdistä, blogeistä, kaunokirjallisuudesta tai tiedejulkaisuista), että syömällä aamulla runsaasti ja monipuolisesti voisi saada itselleen aikaan jotain huonoa tai ikävää.

En ole myöskään koskaan kuullut kenenkään sanovan, että ”Mun lihomisen syynä on se, että syön aamuisin niin paljon”. Tai, että ”Ulla, auta mua kun mun aamusyöminen meinaa lähtee käsistä”.

Työstän asiakkaideni kanssa paljon aamupalaan liittyviä asioita ja tänään erään asiakkaan kanssa pohdittiin sitä, että koko aamupalan nimi on väärin.

Se ohjaa ihmisiä vääränlaiseen mielikuvaan -välipalaan rinnastettavaan ruokamäärään.

Aamupalan tulisi olla AAMUATERIA

Päivän ensimmäinen, runsas ja monipuolinen ateria.

Riippumatta siitä millaisten syömisen haasteiden kanssa tällä hetkellä painit, uskallan väittää, että aamuateria on sinulle päivän aterioista ehkä se kaikista tärkein juttu, johon kannattaa panostaa.

Kun huolehdit, että syöt aamulla kunnolla, auttaa se rytmittämään päivän muitakin ruokailuja.

Hyvin syöty AAMUATERIA ennaltaehkäisee yllättävänkin tehokkaasti kaikkea ahdistavaa ja hankalaa mitä tapahtuu monilla syömiseen liittyen myöhemmin päivän mittaan.

Aamuateriassa on taikaa.

Jos et usko minua, niin kokeile!

 

Kokeile, että mitä tapahtuu, jos söisitkin aamulla
niin paljon kun haluat!

 

Tuntuuko ajatus pelottavalta?

 

”Ai, et niinku oikeesti niinku paljon kun haluan?”
”Mutta entä jos minä lihon, jos annan itselleni luvan syödä aamulla niin paljon, kun haluan?”

 

Uskallan heittää sinulle turvallisin mielin tällaisen haasteen, sillä tutkimustieto sekä käytännön kokemus ihan itseni sekä asiakkaideni syömisen haasteiden äärellä on osoittanut, että aamun ensimmäisessä ateriassa on kuin taikuutta.

Jos lihomisen pelko vaanii olkapäällä ja vaikuttaa syömiskäyttäytymiseesi niin, että elät niin sanotussa nälkävelassa,  on AAMUATERIA mielellesi se turvallisin kohta lähteä haastamaan nälkävelan luomaa kaoottista syömiskäyttäytymistä.

Entä jos antaisit itsellesi luvan uskaltaa kokeilla?

Entä jos antaisit itsellesi luvan syödä ja antaa rakkaalle kehollesi aamulla sen paljon kaipaamaa ravintoa ja energiaa, jotta se jaksaa huolehtia siitä, että sinä voit keskittyä päivän tapahtumiin rauhassa?

Ja vielä sellainen jutska, että os sinulla on päässyt muodostumaan ruokia kiellettyjen listalle, niin kokeile syödä niitä aamuateriasi yhteydessä.

Voi tuntua hassulle, että söisit vähän niinkuin jälkiruoan aamuaterian jälkeen. Mutta hassuuden tunteesta huolimatta kannustan sinua kokeilemaan.

Aika harva pystyy syömään aamulla samoja ruokia ja samanlaisia määriä mitä illalla. Eli jos sinua pelottaa tiettyjen ruokien äärellä, että ”lähteeköhän tämä käsistä?”, niin aamuateria on erittäin turvallinen ja otollinen hetki päivästä lähteä purkamaan ruokia sieltä kiellettyjen listalta.

 

Voisiko uuden arvokkaan päivän
ensimmäinen arvokas teko olla kohdallasi
runsas ja monipuolinen aamuateria? 
Jos kaipaat syömisen kuvioihin jotain ihmelääkettä, on lääkkeesi nimi AAMUATERIA!

Mikä sitten on riittävän kokoinen aamuateria? Todennäköisesti mielesi heitti tämän kysymyksen ilmoille.

Koska tiedän, että todennäköisesti mielesi kaipaa tähän minulta aika tarkkaa vastausta liittyen energiamäärään, ravintoaineiden suhteisiin ja et vaikuttaako aamuliikunta tai tai tai… ainakin mun mieli olisi reagoinut aikoinaan näihin mun juttuihin jollain tuon tapaisella ajatusrumballa, kun suhde syömiseen ja ruokaan ei ollut tervettä.

En lähde avaamaan tai esittämään vastauksia (ehkä) mielesi heittelemiin lisäkysymyksiin, vaan

 

Kannustan ja haastan
Sinua rohkeasti kokeilemaan
näitä askelia
  •  Ala käyttämään puheessasi ja ajatuksissasi termiä AAMUATERIA aamupalan sijaan

 

  • Syö aamuaterialla niin paljon, kun jaksat

 

  • Syö aamuaterian yhteydessä niitä ruokia, jotka ovat sinulle haastavia. Ruokia, joista on muotoutunut ”kiellettyjä” ja joiden syömiseen liittyy pelko hallinnan menettämisestä

 

  • Sitoudu tähän haasteeseen vähintään kahdeksi viikoksi, mielellään kolmeksi kuukaudeksi

 

  • Kun tulee se hetki, että arjen temmellyksessä aamuateria alkaa luisumaan takaisin lähemmäs vanhaa tuttua aamupalaa, (jossain kohtaa niin tulee käymään ja se kuuluu asiaan), niin muistuta itseäsi lempeän armollisesti siitä, kuinka arvokas, turvallinen ja mahtava asia on kunnollinen aamuateria, sillä sen vaikutus kehoosi ja mieleesi on maaginen.
Osallistu tähän haasteeseen ja pääset kokemaan itse kuinka maaginen vaikutus on päivän ensimmäisellä aterialla!
Kaikki me ihmiset olemme aina muutoksen äärellä enemmän tai vähemmän haparoivia ja epävarmoja.

 

Siksi tarvitsemme muutoksen äärellä erityisesti tukea ja innostusta toisiltamme. Erityisesti tarvitsemme toisiamme, kun muutokseen liittyy hankalia tunteita. Valitettavasti ihmisen mielelle tuttu helvetti on parempi kun tuntematon taivas.

Ota vastaan Aamuateria -haaste ja tule jakamaan havaintojasi ja kokemuksiasi Aamuateria -haasteen omaan Facebook-ryhmään.

Aamuaterian ilosanomaa on mukana rummuttamassa ja Sinua tässä haasteessa tsemppaamassa monta mahtavaa hyvinvoinnin moniosaajaa!

Menossa mukana meikäläisen lisäksi mm. Patrik Borg, Katri Mikkilä, Noora Oikarinen ja Maria Kumlin

Lempeydellä
Ulla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: